Bremer Advokater
cross

08-11-2024

FÆLLESSKABET OG FLERTALLET BESTEMMER I ANDELSFORENINGERS DEMOKRATI

Fællesskabet er blevet populært på boligmarkedet, og ønsket om fællesskab, frihed og deleøkonomi er medvirkende til den stigende interesse for andelsboligen. Fællesskabet er nemlig kernen i andelstanken, og bygger på ideen om, at sammen kan vi mest.
Men det er ikke alle købere, der er klar over, at netop foreningen og fællesskabet er noget af det, man ikke kan vælge fra, når man sætter underskriften på købsaftalen for andelsboligen.
”Du bliver medlem af en andelsforening, hvilket ofte betyder et tættere fællesskab med de andre beboere, da alle er medejere og har en fælles interesse i ejendommens vedligeholdelse og udvikling. Men det kan også netop være det, der giver anledning til konflikter, for hvad nu hvis man ikke er enig i de beslutninger, der træffes? Som i andre demokratier, så bestemmer flertallet altså,” understreger Jacob J. Christensen, advokat og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.
I Danmark er der cirka 200.000 andelsboliger, eller ca. 7% af alle boliger, og de adskiller sig på flere områder fra andre boligtyper. Andelsboligen er ofte billigere at anskaffe, og de månedlige udgifter er tilsvarende lave. Til gengæld ejer du ikke selve boligen, og ved salg skal prisen godkendes af andelsforeningen og må ikke overstige en bestemt maksimalpris, som er fastsat af foreningen.
Derudover skal man som køber være forberedt på merudgifter til en investering eller renovering, man måske ikke selv havde valgt. Man skal nemlig huske, at man køber sig ind i et fællesskab, hvor flertallets beslutninger måske ikke altid harmonerer med, hvad man selv ønsker.
”Opsætning af altaner, udskiftning af vinduer, nyt tag eller sanering af det fælles gårdmiljø er blandt de projekter, som ofte giver anledning til uenighed i andelsboligforening. Men hvis flertallet beslutter det, så bliver projektet som udgangspunkt gennemført, også selvom du som andelsboligejer ikke ønsker en ny altan eller nye vinduer,” siger Jacob J. Christensen.
Har du en andelslejlighed i kikkerten, kan du derfor med fordel undersøge, hvilke projekter der er blevet gennemført, og om der er nye i støbeskeen.
”Det betyder ikke, at der ikke kan komme beslutninger om investeringer, du som ny ejer er uenig i, men du har i hvert fald undersøgt, om der venter betragtelige merudgifter lige om hjørnet, som kan betyde, at du ikke vil købe,” siger han.

23-05-2024

FÅ STYR PÅ DINE EJENDOMSDATA OG UNDGÅ UNØDIGE UDGIFTER
Som boligejer har du ansvar både for at indberette data om din ejendom og desuden sikre at oplysningerne fra kommunen, som også har indberetningspligt, er korrekte. Som boligejer i Danmark har du pligt til at indberette en lang række oplysninger, …

01-09-2023

BREMER NEWS – NYE EJENDOMSVURDERINGER – BOLIGERE FÅR FORHØJET EJENDOMSSKATTER I 2023
Hvad kan du gøre for at påvirke ejendomsvurderingen, hvis du mener, at den er for høj ?   I forbindelse med at de nye ejendomsvurderinger for boliger udstedes i 2023, forventes de fleste boligerne at få en kedelig overraskelse i …

20-11-2023

Mangler ved andelsboliger – om forholdsmæssigt afslag
Når man investerer i en andelsbolig, forventer man at få et hjem, der opfylder ens forventninger og lever op til de aftalte standarder. Desværre kan der opstå situationer, hvor køber opdager mangler ved den købte andelsbolig, og dette kan føre …

08-05-2019

FORURENING FRA OLIETANKE
Med tiden er flere og flere villaejere gået bort fra olieopvarmning, og anvender i dag alternative varmekilder i form af blandt andet naturgas eller fjernvarme. Der findes dog fortsat olietanke på et stort antal ejendomme. Er du ejer af en …
     

VI ER MED DIG HELE
VEJEN.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller ønsker at drøfte en sag. Du kan komme i kontakt med os pr. telefon eller digitalt, ved at udfylde formularen her på siden.

 





    .