Bremer Advokater
cross

03-02-2023

BREMER NEWS: KLONING AF BILER

Kloning af biler er et stigende problem i Danmark, og det har store konsekvenser for dem der kommer i besiddelse af en klonet bil.
Hvad er en klonet bil?
En bil har et identifikationsnummer, som kaldes et stelnummer. Et stelnummer kan sammenlignes med et CPR-nummer. Ved at slå et stelnummer op, kan man indhente informationer om, hvornår bilen eksempelvis sidst var til syn, hvem der er registeret som ejer af bilen, og om bilen er behæftet med gæld. Hvis en bil er blevet klonet, betyder det, at bilens oprindelige stelnummer er blevet fjernet, og at bilen fremstår med en anden bils stelnummer, typisk fra samme mærke og model. Bilen har derfor fået en ”falsk identitet”. Kloning af biler bruges typisk til at skjule stjålne biler. Dette sker ved, at den stjålne bils oprindelige stelnummer fjernes fra bilen. Herefter vil tyven typisk finde en bil i udlandet af samme mærke og model og kopiere dennes stelnummer over på den stjålne bil og forfalsker typisk også registreringsattesten. Herefter køres bilen til syn og på denne måde, vil bilen have fået en ny identitet, og kan således videresælges til en forhandler, som er uvidende om, at der rent faktisk er tale om en stjålet bil.
Udfordringer ved klonede biler
Uanset om køberen af en klonet bil er en forhandler eller en privatperson, kan det være utrolig svært at opdage, om der er tale om en klonet bil. Hvis en forhandler er kommet i besiddelse af en klonet bil og videresælger den, kan det have store økonomiske konsekvenser, også selvom forhandleren var uvidende om, at bilen var klonet. Dette skyldes, at forhandleren i princippet har videresolgt en bil, som forhandleren ikke var retmæssig ejer af. Køberen af den klonede bil, vil derfor kunne kræve erstatning. Forhandleren står herefter med det økonomiske tab. Forhandleren vil være berettiget til at rette kravet tilbage mod den sælger, som forhandleren købte bilen af, men det kan være svært at finde denne, og hvis sælgerne findes, viser de sig ofte for at være insolvente, hvilket betyder, at de ikke kan betale. Kommer man i besiddelse af en klonet bil, er det vigtigt at anmelde det til politiet, så de kan forsøge at opspore bagmanden bag den klonede bil. Selvom politiet arbejder på at opspore bagmænd bag klonede biler, er det langt fra alle der fanges. Dette skyldes blandt andet, at det danske politi grundet et EU-forehold, ikke har direkte adgang til det fælles europæiske register, hvor man kan se, om en bil er meldt stjålet i et andet EU-land. Det danske politi skal derfor ansøge for at få informationerne, hvilket besværliggør processen.
Undgå at komme i besiddelse af en klonet bil
Hvis du køber en brugt bil, er det vigtigt at gennemgå bilen godt og grundigt og med det samme få undersøgt, om der kan være fusket med stelnummeret. Dette gælder uanset om bilen købes af en autoriseret forhandler eller af en privatperson. Biltyvene er ofte dygtige til at skjule det originale stelnummer, og det kan derfor, selv for professionelle, være svært at opdage. Det er derfor også en god ide at spørge ind til bilens historik. Hvis stelnummeret sidder et andet sted, end hvor det normalt kan findes, kan det være en indikator på, at bilen er blevet klonet. Der findes forskellige metoder, som kan være med til at forebygge og afsløre klonede biler. Blandt andet findes der et registrer, hvor et stelnummer kan slås op, hvorefter man kan modtage en rapport, som vil indikere, om der kan være tale om en klonet bil.
Bremer Advokaters kommentarer
Det stigende problem med klonede biler, betyder, at leasingselskaber og bilforhandlere risikerer at komme i klemme og lide et økonomisk tab. Det er derfor vigtigt, at man garderer sig bedst mulig for at undgå at komme i besiddelse af en klonet bil. Hvis man alligevel skulle komme i besiddelse af en klonet bil, er det vigtigt, at man hurtigst muligt informerer politiet, så de kan opspore bagmanden. Hos Bremer Advokater har vi stor erfaring med klonede biler. Hvis du derfor står i den situation, at du har udfordringer med klonede biler, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 70 23 70 50. Så står vi klar til at hjælpe dig.
Dato: 3. januar 2023
Forfatter: Anna Lundvig

16-06-2022

Bremer Advokater vinder retssag om rækkevidden af leasinggivers tabsbegrænsningspligt ved gennemførelse af dækningssalg
Retten i Odense har i dag afsagt dom i en sag, som Bremer Advokater har ført på vegne af vores klient, et større bilfinansieringsselskab, mod en leasingtager. Sagen angik spørgsmålet om, hvorvidt leasingtager skulle betale et udstedt slutfaktura, efter leasinggiver …

20-10-2022

BREMER NEWS: HØJESTERET ANERKENDER BESLAGLÆGGELSE AF LEASINGBILER I SAGER OM VANVIDSKØRSEL
Højesteret afsagde den 12. oktober 2022 kendelse i en sag, hvor en leaset bil var blevet beslaglagt i forbindelse med førerens vanvidskørsel. Højesteret fastslog, at der kunne ske beslaglæggelse af bilen på trods af, at føreren ikke ejede bilen. Den …

05-07-2023

BREMER NEWS: CLONING OF CARS
  Cloning of cars is a growing problem in Denmark, and it has major consequences for those who come into possession of a cloned car. What is a cloned car? A car has an identification number called a vehicle registration …

13-12-2023

BREMER NEWS: BREMER VINDER RETSSAG – FRIFUNDET I SAG OM KLONET BIL
Retten i Kolding har i dag afsagt dom i en sag, som BREMER Advokater har ført på vegne af vores klient, som er et større bilfirma, som importerer og eksporterer biler. Sagen angik spørgsmålet om, hvorvidt vores klient havde solgt …
     

VI ER MED DIG HELE
VEJEN.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller ønsker at drøfte en sag. Du kan komme i kontakt med os pr. telefon eller digitalt, ved at udfylde formularen her på siden.

 

    .