Bremer Advokater
cross

13-03-2023

BREMER NEWS – ANSÆTTELSE AF MEDARBEJDERE UDENFOR DANMARK – POSITIVLISTEN

Overvejer du som arbejdsgiver at ansætte en udenlandsk medarbejder? Så er der en række ting, som du skal være opmærksom på. Det første, som du skal have på plads, er medarbejderens statsborgerskab. Er medarbejderen statsborger i Norden, kan denne nemlig frit bo og arbejde i Danmark. Er medarbejderen statsborger i et EU-land, EUØ-land eller Schweiz, kan medarbejderen begyndte at arbejde og herefter ansøge om et registreringsbevis i Danmark.

Er medarbejderen statsborger i et land uden for Norden, EU og EØS, skal medarbejderen ansøge om arbejdstilladelse, for at kunne arbejde i Danmark. Der er en række forskellige former for arbejdstilladelser, men de mest populære arbejdstilladelser er Fast Track-ordningen, beløbsordningen og den såkaldte ”positivliste”. Positivlisten er en liste over erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft eller mangel på faglærte I Danmark. Positivlisten opdateres to gange årligt, den 1. januar og den 1. juli, og det er derfor ikke altid de samme jobs, der er på listen.

Positivlisten deles op i to:
  • En liste for personer med en videregående uddannelse,
  • En liste for personer, der er faglærte

I modsætning til beløbsordningen, hvor der stilles krav om høj løn, er der ikke krav om høj løn, når man ansøger om arbejdstilladelse efter positivlisten. Det eneste krav til løn er, at denne skal være sædvanlig efter danske vilkår. For så vidt angår positivlisten over faglærte, skal arbejdsgiveren også opfylde den såkaldte ”uddannelsesforpligtelse”, hvilket betyder, at arbejdsgiveren skal være omfattet af Læreplads-AUB og opfylde mål for oplæring af elever og lærlinge. Vi anbefaler derfor, at arbejdsgiveren inden ansøgning om arbejdstilladelse for en faglært, skal tjekke, om denne opfylder målet for Læreplads-AUB ved at tilgå nedenstående link: https://virk.dk/myndigheder/stat/AUB/selvbetjening/Laereplads-AUB_Se_maal_for_elevpoint_og_aktuel_status/ Kravet om AUB-point gælder ikke for ansøgning, der er indgivet efter positivlisten til personer med en videregående uddannelse. Ønsker man som arbejdsgiver at ansætte en faglært fra udlandet, skal man derfor enten sikre sig, at man opfylder AUB point, ellers skal man i stedet vælge beløbsordningen.
Bremer Advokater mener:
Hos Bremer Advokater har vi stor erfaring med arbejdstilladelser generelt, og du er derfor velkommen til at kontakte os, hvis du overvejer at ansøge om arbejdstilladelse i Danmark, eller som arbejdsgiver at hente udenlandsk arbejdskraft.

  Dato: 13. marts 2023

Forfatter: Merac Hamid
     

VI ER MED DIG HELE
VEJEN.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller ønsker at drøfte en sag. Du kan komme i kontakt med os pr. telefon eller digitalt, ved at udfylde formularen her på siden.

 

    .